Το U=U είναι αδιαμφισβήτητο σύμφωνα με νέο επιστημονικό άρθρο της ομάδας Fauci

Οι άνθρωποι που ζουν με HIV και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν να μεταδώσουν σεξουαλικά τον ιό. Αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα από έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς υγείας στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) πραγματοποίησαν ανασκόπηση της πρόσφατης έρευνας. Το συμπέρασμά τους είναι απλό: Μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο σημαίνει μη μεταδοτικός (U=U). Είναι το ίδιο μήνυμα που υποστηρίζεται πλέον από πάνω από 300 οργανισμούς υγείας σε όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα της επισκόπησης του NIAID δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA). Ένας από τους συγγραφείς των εκθέσεων είναι ο διευθυντής του NIAID, Dr Anthony Fauci . Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα του HIV στον κόσμο.

«Συντριπτικές αποδείξεις»

Το NIAID χαρακτηρίζει τα στοιχεία για το U=U συντριπτικά, καθώς πλέον έχει αποδειχθεί αδιαμφισβήτητα ότι το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο όχι μόνο εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη υγεία για τα οροθετικά άτομα, αλλά ταυτόχρονα τα καθιστά μη μεταδοτικά. 

Οι συγγραφείς του άρθρου έκαναν ειδική αναφορά στην έρευνα Partner η οποία κατέγραψε πάνω από 77.000 σεξουαλικές πράξεις μεταξύ gay ζευγαριών, όπου ο ένας σύντροφος ήταν οροθετικός με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και ο άλλος ήταν οροαρνητικός. Η έρευνα δεν κατέγραψε ούτε ένα περιστατικό μετάδοσης του ιού.

Η έκθεση NIAID σημειώνει ορισμένες σημαντικές παραμέτρους

  • Όσοι παίρνουν αντιρετροϊκή αγωγή, θα πρέπει να τη λαμβάνουν με ιατρική παρακολούθηση. 
  • Απαιτούνται έως και έξι μήνες λήψης της θεραπείας για να μειωθεί το ιικό φορτίο σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα (λιγότερο από 200 αντίγραφα του HIV ανά ml αίματος).
  • Τα άτομα με HIV θα πρέπει να κάνουν εξέταση ιικού φορτίου κάθε 3 με 4 μήνες για τα πρώτα δύο έτη θεραπείας. Εάν τα ιικό επίπεδο παραμείνει κατεσταλμένο, η εξέταση μπορεί πλέον να γίνεται κάθε έξι μήνες.

Σημειώνεται βέβαια στο άρθρο ότι η τήρηση της αγωγής παραμένει πάντοτε απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς «όταν διακοπεί η αντιρετροϊκή αγωγή, η ιογενής ανάκαμψη εμφανίζεται συνήθως μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες».

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου το 20% των διαγνωσμένων ατόμων με HIV που παρακολουθούνταν στη χώρα το 2015, δεν είχε επιτύχει καταστολή του ιού κατά την τελευταία εξέτασή του και το 40% δεν είχε καταφέρει να διατηρήσει την καταστολή του ιού για περισσότερο από 12 μήνες. Ακριβώς για αυτό το λόγο, η απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία και σε υπηρεσίες υγείας είναι εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική. 

«Συνοπτικά, παρόλο που τα κλινικά δεδομένα που υποστηρίζουν την έννοια του U=U συσσωρεύονται για πάνω από μια δεκαετία, μόλις πρόσφατα προέκυψε ένα συντριπτικό σύνολο στοιχείων που παρέχουν τη σταθερή βάση πάνω στην οποία η τεκμηρίωση γίνεται αποδεκτή ως επιστημονικά ορθή», καταλήγει το άρθρο και σημειώνει πως η προώθηση του μηνύματος U=U μπορεί να λειάνει «το αίσθημα του φόβου και της ενοχής ότι ένα οροθετικό άτομο μπορεί να βλάψει τον ή τη σύντροφό του, καθώς και το αίσθημα αυτοπεριορισμού και εξωγενούς στιγματισμού που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με HIV».